Venetiëreis

De reis naar Venetië is een jaarlijks hoogtepunt voor De Poorters.

U kunt zich vrijblijvend opgeven voor de reis van 2015.

Venetiëreis oktober 2011: een experiment

Illustratie

Vanaf begin jaren tachtig bezochten Frank en ik, zakelijk, een Handelsbeurs gericht op Textiel-Top-Design op het Lido, Venetië. Deze beurs vond jaarlijks plaats in januari/februari. Zo kwamen we in de ban van deze wonderlijke stad. Door onze interesse voor moderne kunst werd de Biënnale nog aantrekkelijker. Eigenlijk zijn we verliefd op Venetië.

Illustratie Illustratie

We hebben heel wat gezworven door de mysterieuze, mooie straatjes en de Lagune. Het is een perfecte combinatie: heel veel kunsthistorie én moderne kunst.

Illustratie Illustratie

Op een van de eerste reizen troffen we in de “San Zaccaria” een folder van de “Poorters van Venetië”. We werden, passieve, leden.

We lazen wel regelmatig de reisverslagen van Jeanne en gebruikten deze tijdens onze reizen.


In januari 2010 schreven we ons in voor de Venetiëreis 2011. We wilden graag Venetië eens op een andere manier zien. Wij zijn geen fans van groepsreizen en dus stapten wij met een lichte scepsis op 14 oktober in het vliegtuig richting Marco Polo Venetië.

Illustratie Illustratie

Met een watertaxi naar Venetië. Tijdens deze, traditionele, boottocht komt er een geweldig geluksgevoel over je heen. Het is als het langzaam zien opengaan van een rozenboom vol knoppen. Welke knoppen zullen we deze keer ontdekken?


‘s Avonds in hotel “Ala” maakten we kennis met ons reisgezelschap. Vele bleken Jeanne al jaren te volgen op haar culturele reizen en kenden elkaar goed. De nieuwelingen bleken qua interesse heel goed aan te sluiten bij deze routiniers.

Illustratie

Het thema dat Jeanne gekozen had was “Settecento: glorieuze decadentie”. De Venetiaanse kunst in de achttiende eeuw. Het is een thema waar niet direct mijn voorkeur naar uitgaat. Jeanne heeft door haar bevlogen en deskundige verhalen een heel ander inzicht gegeven op deze “overdadige” tijd en bij een volgend bezoek zullen we daarom nog meer genieten van de Venetiaanse schatten.

Illustratie Illustratie

De twee grote meesters uit deze tijd Giambattista Tiepolo en Giambattista Piazzetta zijn voor ons echt gaan leven en heel herkenbaar geworden. Haar uitleg was uitermate boeiend en uitgebreid en we werden allen regelmatig getest op onze Bijbelvastheid.

Illustratie

Leo, de echtgenoot van Jeanne, was de perfecte “directeur-logistiek”. Met kleine, maar duidelijke hints leidde hij het hele gezelschap feilloos door het programma heen. Alles had hij onder controle: tijd, financiën en ondertussen hoedde hij als een herder over "zijn" kudde.


Fotoreportage

Ik ga het programma van deze reis niet beschrijven. Dat is uitgebreid beschreven in Jeanne’s “Handleiding Venetiëreis 14 tot 21 oktober 2011”. Liever doe ik dat aan de hand van de foto’s.

Illustratie IllustratieZondagmorgen op een zonovergoten Torcello.

Illustratie Illustratie

Ontvangst door Don Seno in de San Zaccaria / Op donderdagochtend door de stromende regen naar de Santi Apostoli.


Enkele hoogtepunten

Toch wil ik enkele hoogtepunten, buiten de prachtige 18e- eeuwse kunstschatten, niet onbenoemd laten.

Zeer de moeite waard was:

Illustratie Illustratie

Teatro La Fenice

waar we genoten hebben van de opera Le Nozze di Figaro van Wolfgang Amadeus Mozart.

Illustratie Illustratie


Museum Fondazione Querini Stampalia, met de prachtige bibliotheek en de tuin van Carlo Scarpa

Illustratie Illustratie

Sala della Musica, met een prachtige akoestiek.


Illustratie Illustratie

De 54e Biënnale 2011.

Illustratie

En zeker ook de bijzonder gezellige lunches en diners.

Het “experiment” is voor ons helemaal geslaagd en zeker voor herhaling vatbaar. We hebben ons weer ingeschreven voor de Venetiëreis 2013.

Irene de Ruijter-Haffmans. November 2011.

Illustratie

Zondagmiddag met een kleine groep naar Murano voor een bezoek aan Santi Maria e Donato. Irene staat tweede van links.