Venetiëreis

De reis naar Venetië is een jaarlijks hoogtepunt voor De Poorters.

U kunt zich vrijblijvend opgeven voor de reis van 2015.

Poorters - Venetiëreis 8- 15 oktober 2010

Wanneer men als een beetje ervaren Poorter al een aantal keren met de jaarlijkse Venetiëreis is mee geweest, zijn er vanzelfsprekend programmapunten die terugkeren. Toch vertonen ook die steeds nieuwe facetten.


Illustratie

Bij voorbeeld het obligatoire bezoek aan onze San Zaccaria,waar men nu eens niet met fraaie schilderijen of spectaculair houtsnijwerk doende was , maar waar de restauratoren werkzaamheden bleken te verrichten aan een enigszins vage kast die achter een altaar te voorschijn was gekomen en, uiteraard, stokoud verklaard werd. De ontdekkingen aan dit houtwerk, waarover onze stichtingsvoorzitter Aikema zich enthousiast betoonde, brengen echter evenzoveel vertragingen met zich mee. Toch bleken de restauratoren tot onze verrassing optimistisch te zijn en zij verzekerden ons dat de einddatum die met hen was overeengekomen, gehaald zal worden. Ik ben benieuwd.

Torcello en Murano zijn eveneens vaste aanknopingspunten, inclusief basiliek en glasblazerij. De boottocht naar de Mose-werkzaamheden was voor mij nieuw.

Illustratie

Opvallend vond ik de herkenbare gelijkenissen met onze vroegere Deltawerken en de bouw van caissons. Berging op het droge van prefabricated elementen die dan later worden afgezonken. Bij onze Venetiaanse begeleiders heerste groot optimisme over de kansen van gereedkomen en slagen van deze gehele operatie, iets waarover in Venetië zelf verschillend wordt gedacht.


Jeanne en Leo voerden ons, conform programma en onder begeleiding van een fraaie toelichtende studie, langs bekende kerken en wij concentreerden ons op de daar aanwezige schilderingen en mozaïeken. Dit gehele programma verliep bij voortdurend stralend weer - een hele week lang. Niks mist, niks acqua alta.

Enkele waagden, op mijn instigatie, een bezoek aan de opera Lodoïska van Luigi Cherubini in de Fenice. Een buitenkans om dit doorgaans moeilijk doordringbare operatheater te bezoeken en een onbekende opera te horen. Een uitstekende ( concertante ) uitvoering door Franse musici. ( Het is overigens ook een Franse opera die in Parijs vele navolgingen heeft gehad.) La Traviata in Palazzo Barbarigo Minotto - resp. in de hal, de salon en de slaapkamer was een ongewone en charmante ervaring, maar akoestisch niet geslaagd te noemen.

Ongedwongen en bijzonder hartelijk werden wij ontvangen door de al eerder genoemde prof. Aikema in zijn appartement op steenworp afstand van de plek waar Titiaan woonde en werkte. Ook de ontvangst op Palazzo Mocenigo, eerst bij de pianist Guzman en daarna, inclusief diner bij Joanita Green, was stijlvol en indrukwekkend.

Illustratie

Een nog meer bijzondere ervaring had ik zelf - U zult het niet geloven - door een treinreis(je) binnen de ban van Venetië te maken.
Het zit zo. Zij hebben van het grote aangeplempte parkeereiland, wanneer je de stad over de dam binnenkomt rechts, naar het Piazzale Roma een z.g. "People Mover "( in goed Italiaans) aangelegd. Dat is een geheel automatische trein zoals wij die ook al op vliegvelden en in de Docklands van London kennen. Parkeerders, maar ook toeristen van de cruise-schepen, komen dan per trein de stad in.

Het weldoorwrochte programma van Jeanne en Leo van der Stappen gaf ruimte voor dit soort curieuze uitstapjes, iets wat deze reis wederom, naast het hoog soortelijk gewicht aan kunsthistorische beleving, tot een bijzondere ervaring maakte.

Bart Schultsz