Venetiëreis

De reis naar Venetië is een jaarlijks hoogtepunt voor De Poorters.

U kunt zich vrijblijvend opgeven voor de reis van 2015.

Poortersreis oktober 2010

Vrijdag 8 oktober 2010 - 's Avonds vertrek naar Venetië. Na landing op Marco Polo met twee watertaxi's naar ons hotel Ala gevaren.

Zaterdag 9 oktober - Bezoek aan de Chiesa di San Sebastiano met fraaie schilderingen van Paolo Veronese. Daarna de kerk San Nicolò dei Mendicoli (St. Nicolaas van de Bedelaars) bezocht. Boven treffen we tegen een van de wanden een overgebleven deel van een fresco aan. Met daarop Jezus aan het kruis, Maria en enkele apostelen.

Illustratie

Het verdere dagprogramma vermeldt bezoeken aan Santa Maria Gloriosa dei Frari/I Frari, San Polo en San Giacomo dall'Orio.
De schrijver en zijn vrouw die deze al eens eerder hebben bezocht, gaan een andere weg. Wij steken over naar het eiland San Giorgio Maggiore om daar de tuin van de Fondazione Giorgio Cini te bekijken. Deze blijkt overigens ontoegankelijk.

Palazzo Grimani

Vervolgens het prachtig gerestaureerde Palazzo Grimani bezocht, ons aanbevolen door Alice Toledo. Eerst La Tempesta en La Vecchia van Giorgione bekeken. 's Avonds gedineerd in Taverna La Fenice.Zondag 10 oktober - Het programma vermeldt Torcello met zijn kathedraal Santa Maria Assunta, de kerk Santa Fosca en het kleurrijk behuisde Burano. Wij slaan het bij eerdere reizen reeds bezochte Torcello over. We richten onze schreden naar het Palazzo Quirini Stampalia. Daarna ingescheept op de boot naar Burano om daar in het gerenommeerde restaurant Da Romano onze medereizigers voor de lunch te treffen. In het restaurant aangekomen treffen ons weer de daarbinnen opgehangen afbeeldingen. Zullen ze hun voormalige eigenaren niet hebben gediend als contraprestatie voor een exquise maaltijd?

Na een borrel bij Bernard Aikema staat 's avonds een muziekuitvoering te wachten. In het Palazzo Barbarigo Minotto voltrekt zich Giuseppe Verdi's La Traviata (= de dolende). De actes spelen zich af in verschillende vertrekken: de Portego, de Sala Tiepolo en de Camera da letto.

Illustratie

Maandag 11 oktober - Bezoek aan de waterwerken. Eerst uitleg in het informatie centrum op het Campo Santo Stefano. Daarna op weg per boot van de Venetiaanse waterstaat. We bezoeken een werkeiland waar de fundering wordt gemaakt voor de kantelbare kleppen die het hoge water moeten tegenhouden. Op de terugvaart doen we het Arsenale aan.

's Middags bezoeken aan de San Zanipolo (kerk van Santi Giovanni e Paolo, voor de erediensten aan de dogen), de kerk van Santa Maria Formosa en de kerk San Salvador.

's Avonds een uitstap naar Punta della Dogana, het driehoekige museum aan de oostpunt van de wijk Dorsoduro, met de tentoonstelling Mapping the Studio. Dit was vroeger het douanegebouw van Venetië. Een aantal jaren geleden wilde men het bestemmen als permanent museum voor eigentijdse kunst. In de strijd tussen de Guggenheim stichting en de eigenaar van het Palazzo Grassi om deze bestemming te mogen realiseren, overwon laatstgenoemde, de puissant rijke Franse zakenman Francois Pinault. Afsluiting van de dag met een gezamenlijk diner in Cantinone Storico.

Illustratie

Dinsdag 12 oktober - 's Ochtends bezoek aan het eilandje San Giorgio met de basiliek San Giorgio Maggiore gewijd aan de patroonheiligen Sint-Joris en Sint-Stefanus. In deze kerk zien we schilderijen als de Getroonde Madonna met heiligen van Sebastiano Ricci, het Laatste avondmaal en Het vallen van het manna, beide laatste van Jacopo Tintoretto.

We steken nu over per vaporetto en zetten koers naar de Scuola di San Giorgio degli Schiavoni. De term Schiavoni verwijst naar de uit Dalmatië afkomstige groep bewoners van Venetië. Deze Schiavoni stichtten rond 1450 een eigen broederschap (scuola). Binnen een fraaie ruimte met een prachtige houten lambrisering. Daarboven panelen met afbeeldingen, waaronder San Giorgio e il Drago van Vittore Carpaccio.

Illustratie

Vervolgens gaan we naar de kerk San Giovanni in Bragora in de wijk Castello. Deze is echter gesloten.

Zij werd gesticht in de 8e eeuw en in de 9e eeuw herbouwd om de relieken van Johannes de Doper te herbergen.

We lunchen op het zonnige pleintje voor de kerk.

Illustratie

Daarna zijn we vrij tot 15.30 uur, het tijdstip waarop we worden verwacht bij 'onze' San Zaccaria. Na deskundige uitleg aldaar over de restauratie van de achterzijde van het altaarstuk in de Tarasiokapel, worden we hartelijk door pastoor Don Carlo Seno ontvangen. We besluiten de dag met een genoeglijke maaltijd in de Osteria Al Bacareto.


Woensdag 13 oktober - Ons bezoek aan Venetië valt samen met de redding van de mijnwerkers die in de Chileense San Josémijn vastzaten. 's Ochtends zien we op de TV hoe de eerste mijnwerkers boven worden gebracht. Na het ontbijt vertrekt onze hoofd-groep naar Murano. Voor een bezoek aan de basiliek van de twee patroonheiligen Maria & Donato en de glasblazerij Seguso. De middag is vrij. Schrijver en echtgenote die Murano reeds eerder hebben verkend, gaan naar de Architectuur Biennale voor een bezoek aan de tentoonstellingen op het Arsenale.

Illustratie Illustratie

Donderdag 14 oktober - Vandaag zijn er bezoeken aan de Chiesa Santo Stefano, het Ghetto met de Madonna dell'Orto en de Santa Maria della Salute.

Illustratie

's Avonds ontvangst en diner in het Palazzo Mocenigo. Wij worden daar eerst ontvangen door de Spaanse concertpianist Enrique Perez de Guzmàn en daarna door zijn gastvrije buurvrouw Joanita Green. Bij Joanita vertoeven wij enkele zeer aangename uren in hoofse en sierlijke Venetiaanse omgeving. Dankwoorden worden gericht aan Jeanne & Leo en gastvrouwe Joanita. Hiervan kwijten zich achtereenvolgens welbespraakt Marjolein Blaisse-Reijntjes, Renée von Ballusek-Jurgens en Jeanne van der Stappen-Heyvaert.

Wij hebben in Venetië ook dit jaar weer met en vooral dankzij de Van der Stappens schone en genoeglijke dagen beleefd. Jeanne en Leo, grazie de tutti !

Jan Oelering

Op Reisverslag Jan Oelering vindt u een uitgebreide versie.

Foto's: Coby Lubberink en Joanita Green