Venetiëreis

De reis naar Venetië is een jaarlijks hoogtepunt voor De Poorters.

U kunt zich vrijblijvend opgeven voor de reis van 2015.

Donderdag 30 maart: Scuola Grande di San Rocco, I Frari, San Giorgio Maggiore, Santa Maria della Salute

Scuola Grande di San Rocco

Vanochtend brengen we een bezoek aan een van de belangrijkste bezienswaardigheden van Venetië, de Scuola Grande di San Rocco, met de beroemde schilderijencyclus waaraan Tintoretto meer dan twintig jaar heeft gewerkt.

Illustratie

We beginnen ons bezoek in de Sala dell’Albergo met het absolute hoogtepunt van deze cyclus, het meer dan twaalf meter lange doek met de Kruisiging, gevolgd door de Bovenzaal met bijbelse taferelen op de muren en het plafond, om te eindigen in de zaal met acht schilderijen over het Leven van Maria op de begane grond.


Santa Maria Gloriosa dei Frari, I Frari

Daarna gaan we naar de franciscaner “zusterkerk” van de San Zanipolo, de Santa Maria Gloriosa dei Frari, kortweg I Frari genoemd. De kerk bevat grafmonumenten van o.a. Titiaan, Monteverdi, doge Francesco Foscari en Canova.
Verder zijn het koorhek van Pietro Lombardo en Bartolomeo Bon, en het monnikenkoor met de drie rijen banken bewerkt met bas-reliëfs van heiligen en stadstaferelen, het bezichtigen waard.

Illustratie

De meeste aandacht zullen we besteden aan de schilderijen in deze kerk, waaronder twee absolute hoogtepunten uit het oeuvre van Titiaan:
Maria Assunta,
het enorme altaarstuk op het hoofdaltaar,
en de

Madonna del Ca`Pesaro,
revolutionair vanwege de onverwachte compositie.

Aan de hand van deze schilderijen zullen we een vergelijking maken tussen de behandeling van het altaarstuk - Sacra Conversazione - door Vivarini, Bellini en Titiaan.

Prachtige voorbeelden om het verschil tussen gotiek en Renaissance duidelijk te maken.

San Giorgio Maggiore

Illustratie

De middag brengen we door op het kleine eiland San Giorgio Maggiore.

De kerk en het klooster van San Giorgio Maggiore werden tussen 1559 en 1580 gebouwd door Andrea Palladio.
Vanaf de top van de campanile hebt u een prachtig uitzicht over de stad en de lagune.

Naast het kerkgebouw zelf zijn ook twee late schilderijen van Tintoretto, het Laatste Avondmaal en de Mannaregen, de moeite waard.

In het klooster San Giorgio Maggiore is de Fondazione Cini gevestigd die we bij uitzondering mogen bezoeken.
De kloostergangen en de refter van Palladio, en de trap en de bibliotheek van Longhena behoren tot de hoogtepunten van Renaissance en barok.

Bij voldoende tijd bezoeken we Santa Maria della Salute, de barokkerk van Longhena met belangrijke schilderijen van Titiaan en Tintoretto.

19.30: Ultima Cena / Afscheidsdiner bij Donatella d’Asta in Palazzo Mocenigo