Venetiëreis

De reis naar Venetië is een jaarlijks hoogtepunt voor De Poorters.

U kunt zich vrijblijvend opgeven voor de reis van 2015.

Woensdag 29 maart: Santa Maria dei Miracoli , Campo en kerk van San Giovanni e Paolo, Ospedaletto, Oratorio dei Crociferi, I Gesuiti

Illustratie

Santa Maria dei Miracoli

We beginnen de dag met een bezoek aan het “juwelenkistje van Venetië”, de kerk van Santa Maria dei Miracoli

Dit meesterwerk uit de vroege Renaissance werd tussen 1481 en 1489 gebouwd door Pietro Lombardo en zijn zonen Tullio en Antonio, als schrijn voor het schilderij Maria met Kind (1408) van Nicolò di Pietro, waaraan wonderbaarlijke krachten werden toegeschreven. Het schilderij hangt nog altijd boven het altaar.

Het relatief kleine en compacte gebouw bestaat uit eenvoudige geometrische basisvormen - vierkant, halfrond, cilinder - en bekoort de toeschouwer door zijn overzichtelijke structuur.

Het schema van een zaalkerk met tongewelf wordt hier gecombineerd met een overkoepelde koorkapel in het verlengde van het schip. Sommige elementen, zoals de ronde gevel, de overkoepelde koorkapel en het inlegwerk in het interieur, doen weliswaar denken aan de San Marco, maar vormen samen toch een individueel en homogeen idee, dat vooral opvalt door de verregaande harmonie tussen binnen- en buitenkant

Palazzo Soranzo-Van Axel-Barozzi

Illustratie

Van het kleine Campo dei Miracoli leidt de Calle Castelli ons naar de Fondamenta Sanudo. Links staat het laatgotische (1460) Palazzo Soranzo-Van Axel-Barozzi, zo genoemd naar de opeenvolgende eigenaars.

Het verrassend Nederlands aandoende deel van de naam gaat inderdaad terug op het plaatsje Axel in Zeeuws-Vlaanderen, via een rijke koopmansfamilie uit Mechelen, die zich in de zeventiende eeuw in dit paleis en het Venetiaanse patriciaat heeft ingekocht.

De zware, van houtsnijwerk voorziene deur is, compleet met spionnetje en deurklopper in de vorm van een vis, als enige in Venetië sinds de vijftiende eeuw intact gebleven.


Santi Giovanni e Paolo, San Zanipolo

Daarna bezoeken we de kerk van Santi Giovanni e Paolo, San Zanipolo de dominicaanse tegenhanger van de franciscaanse Frari.

De kerk wordt het “Pantheon van Venetië” genoemd omdat er niet minder dan vijfentwintig dogen begraven liggen. De familie Lombardo is vertegenwoordigd met vijf van de belangrijkste grafmonumenten uit de periode 1460-1510.

Hoewel de kerk minder rijk is aan schilderijen dan aan beeldhouwwerk, bevat ze toch een aantal belangrijke stukken van Lorenzo Lotto, Giovanni Bellini, Giambattista Piazzetta en vooral de schilderingen van Paolo Veronese in de Cappella del Rosario.

Campo delle Meraviglie

Illustratie

We lunchen op het Campo San Giovanni e Paolo, bijgenaamd het Campo delle Meraviglie, met als bezienswaardigheden de gevel van de Scuola Grande di San Marco, tegenwoordig het stadshospitaal van Venetië, werk van Pietro Lombardo en zonen en Mauro Coducci. De gevel is, dankzij de inspanningen van de American Save Venice Organization, in zijn oude glorie hersteld.

Het beroemde ruiterstandbeeld van Bartolomeo Colleoni, de condotierre die zijn standbeeld had gewild op het San Marco plein, maar dankzij de “vindingrijkheid” van de Venetiaanse bestuurders op dit plein terechtkwam, werd tussen 1481 en 1488 vervaardigd door Andrea del Verrocchio. Jammer, maar het stond nog steeds in de steigers.

Sala della Musica en Oratorio dei Crociferi

Illustratie

Na de lunch neemt Sylvia Lunardon ons mee naar het Ospedaletto en het Oratorio dei Crociferi. In het Ospedaletto bezoeken we de Sala della Musica met fresco’s van Jacopo Guarana en van de architectuurschilder Agostino Mengozzi-Colonna.
De Poorters van Venetië hebben bijgedragen aan de restauratie van deze oefenzaal van de koormeisjes.

Aansluitend bezoeken we de onlangs gerestaureerde kerk Santa Maria dei Derelitti.

Daarna lopen we naar het Oratorio dei Crociferi. De schilderijencyclus met scènes uit de geschiedenis van de orde wordt beschouwd als een hoogtepunt in het oeuvre van Palma il Giovane. De houten lambrisering en de banken zijn door de Poorters van Venetië gerestaureerd.

De Sala della Musica en het Oratorio dei Croficeri worden (onder de menuknop restauraties) beschreven in aparte hoofdtukken.

Aan de overkant op het Campo dei Gesuiti ligt de barokke jezuÏetenkerk Santa Maria Assunta, gewoonlijk I Gesuiti genoemd. Dankzij Venetian Heritage zijn de gevel en het interieur grondig gerestaureerd.

Illustratie

Het aperitief krijgen we aangeboden door een vriend van Joanita, de vermaarde concertpianist Enrique Perez de Guzman, in Palazzo Mocenigo.

De Case dei Mocenigo zijn in feite vier naast elkaar gelegen palazzi die als afzonderlijke huizen zijn gebouwd, maar tot een geheel zijn verbonden door een met neoklassieke reliëfs van leeuwenkoppen versierde façade. Het eerste, met de twee marmeren wapenschilden, is in 1579, toen Alvise Mocenigo I tot doge werd verkozen, herbouwd naar een ontwerp van Alessandro Vittoria. De twee volgende, die identiek zijn, dateren uit het einde van de zestiende eeuw. Het laatste, het zogenaamde Casa Vecchia, was een gotisch gebouw dat in de eerste helft van de zeventiende eeuw is omgebouwd onder leiding van Francesco Contin.

(Vrijblijvend) diner Al Bacareto

Bekijk het programma van donderdag 30 maart