Venetiëreis

De reis naar Venetië is een jaarlijks hoogtepunt voor De Poorters.

U kunt zich vrijblijvend opgeven voor de reis van 2015.

Dinsdag 28 maart: Galleria dell’Accademia, San Zaccaria

De ochtend brengen we door in de Galleria dell’Accademia. De beloofde rondleiding door een van de restaurateurs is helaas afgezegd. U zult met mijn uitleg genoegen moeten nemen. Om een “geestelijke indigestie” te voorkomen heb ik een keuze gemaakt uit de overvloed aan meesterwerken.

Illustratie

Hoogtepunt van de dag is natuurlijk een bezoek aan “onze” San Zaccaria. Daar kunnen we met eigen ogen zien hoeveel objecten er al gerestaureerd zijn.

Gelukkig is de bovenverdieping van de gevel alweer 'uitgepakt'. Hij ziet er stralend uit. De zachte tinten van de marmerincrustraties zijn weer duidelijk zichtbaar.

Naast de absolute hoogtepunten van de kerk - Sacra Conversazione van Bellini, de kapel van San Tarasio met de prachtige altaarstukken van Vivarini en d’Alemagna - besteden we dit keer ook aandacht aan de cyclus met de (legendarische) geschiedenis van het klooster en de kerk, enorme doeken van tien bij acht meter.

Na de rondleiding worden we ontvangen in de sacristie door de pastoor van San Zaccaria, don Carlo Seno. De sacristie is in een elegante renaissancestijl ingericht door Francesco Bonaldo in 1562. Op het altaar hangt een Kruisiging met Maria, Johannes en Maria Magdalena van de schilder Paolo Farinati uit 1568 ter vervanging van het altaarstuk van Paolo Veronese Madonna en heiligen dat zich nu bevindt in de Galleria dell’Accademia.

Wij krijgen het aperitief aangeboden door Marchesa Barbara Belingieri, Vice President Venetian Heritage, in Palazzo Barozzi Corner Emo Treves Bonfili aan het Canal Grande.

The Berlingieris' palace, the Palazzo Treves, was well known for its neoclassical interior and for a pair of huge marble sculptures by Canova, depicting Hector and Ajax, that stood on revolving pedestals in a columned hall built especcialy to accommodate them.
(John Berendt, City of Falling Angels, 2005)

(Vrijblijvend) diner in Taverna La Fenice

Bekijk het programma van woensdag 29 maart