Venetiëreis

De reis naar Venetië is een jaarlijks hoogtepunt voor De Poorters.

U kunt zich vrijblijvend opgeven voor de reis van 2015.

Maandag 27 maart: Puntoloaguna, La Fenice

Consorzio Venezia Nuova

Het Campo Santo Stefano wordt ook wel Campo Morosoni genoemd, naar de zeventiende-eeuwse doge die hier ooit woonde. Het veertiende-eeuwse palazzo, civico 2949, werd aan het einde van de zeventiende eeuw gerestaureerd door Antonio Gaspari. Tegenwoordig zetelt hier het Consorzio Venezia Nuova. Daar worden we om 9.30 uur verwacht voor informatie over de afsluiting van de lagune.

Helaas geen opera in La Fenice

Illustratie

Tot onze grote teleurstelling ging de geplande operavoorstelling niet door. En juist vanwege die opera hadden we deze reis in maart georganiseerd!

De tekst op het spandoek spreekt voor zich.

Palazzo Contarini del Bovolo

Als we na de rondleiding in het geheel vernieuwde operagebouw La Fenice nog energie over hebben lopen we naar het Palazzo Contarini del Bovolo met de mooiste buitentrap van Venetië.

Buitentrappen waren in de veertiende en vijftiende eeuw gebruikelijk bij Venetiaanse huizen. De trap van het Palazzo Contarini was vanwege zijn grootte en vorm echter al tijdens de bouw bijzonder. Om dit palazzo te onderscheiden van de vierentwintig andere Contarini-palazzi in de stad kreeg het de toevoeging del bovolo, wat Venetiaans is voor 'van de slak'.

Illustratie

De opvallende slakkenhuisvormige traptoren – 'attractive and bizarre at the same time' - werd in 1499 gebouwd door Giovanni Candi. Het bouwwerk telt vier verdiepingen, die licht krijgen via rondbogen van witte Istrische steen. De rondbogen en de trap-leuning worden gedragen door sierlijke zuiltjes, wat de toren een opvallende indeling geeft.

De traptoren werd met het palazzo verbonden door middel van een aanbouw, waar-door vier loggia's ontstonden. Deze overdekte galerijen waren 's zomers erg geliefd bij de Venetianen, vooral wanneer ze uitkeken op een kleine tuin. Ook in binnenhoven werden vaak loggia's bijgebouwd die met elkaar werden verbonden door een trap.

Vanaf de zestiende eeuw werden trappen meestal binnenin de huizen aangelegd, vaak uitgebreid tot weelderige, prachtig versierde trappenhuizen.

Middag en avond vrij.

Bekijk het programma van dinsdag 28 maart