Venetiëreis

De reis naar Venetië is een jaarlijks hoogtepunt voor De Poorters.

U kunt zich vrijblijvend opgeven voor de reis van 2015.

Zondag 26 maart: San Michele, Ghetto, Madonna dell'Orto

Illustratie

Restauratieproject van de Poorters

Zoals vele Venetianen gaan we op zondagmorgen naar het eiland San Michele, het kerkhof van Venetië.

Wat ons, Poorters, vooral interesseert is de door ons gerestaureerde houten beeldengroep uit de zestiende eeuw, voorstellende de Gekruisigde Christus met Maria en Johannes.

Een combinatie van vocht en houtworm had zowel de polychrome beschildering en het verguldsel van de beeldengroep, als het hout zelf aangetast. Bovendien was de oorspronkelijke laag verf en bladgoud in de loop der tijden bedekt door twee nieuwe verflagen.

Dankzij de inspanningen van de America-Italy Society of Philadelphia en de Stichting Nederlands Venetië Comité werd dit prachtige kunstwerk ritornato all`antico splendore, aldus het dagblad van Venetië van 19 oktober 2000.

Ghetto

Na de lunch gaan we naar de rustige, ietwat vervallen sestiere Cannaregio. We maken een wandeling door het Ghetto met op het Campo del Ghetto Nuove het gedenkteken voor de tweehonderd Venetiaanse slachtoffers van de holocaust. De wijk heeft zijn authentieke karakter nog niet verloren. Er zijn koosjere winkels, een joodse bibliotheek en drie synagogen. We krijgen een rondleiding in drie synagogen.

Illustratie

Madonna dell`Orto

Illustratie

Via het Campo dei Mori met het geboortehuis van Tintoretto aan de Fondamenta dei Mori, civico 3399, komen we bij het doel van onze wandeling, een der mooiste gotische kerken van Venetië, de Madonna dell`Orto, uit de vijftiende eeuw.

Deze kerk wordt in Venetië vaak de Engelse kerk genoemd, omdat zij voor een groot deel met Britse gelden werd gerestaureerd.

De grootste schatten zijn de kunstwerken van Tintoretto, die lid was van de parochie en wiens familiegraf zich rechts van het koor bevindt. Het Laatste Oordeel en de Aanbidding van het Gouden Kalf zijn enorme schilderijen, elk meer dan vijftien meter hoog.

Op de orgeldeuren boven de San Mauro kapel hangt één van Tintoretto`s belangrijkste werken, de Presentatie van de Maagd in de Tempel uit 1552.

(Vrijblijvend) diner Agli Alboretti

Bekijk het programma van maandag 27 maart