Venetiëreis

De reis naar Venetië is een jaarlijks hoogtepunt voor De Poorters.

U kunt zich vrijblijvend opgeven voor de reis van 2015.

Zaterdag 25 maart: Torcello, Ospedale degli Incurabili

Illustratie

Zaterdagochtend brengen we door op het eiland Torcello

We bezoeken de gebouwen die uit de glorietijd van het eiland zijn overgebleven: (de ruines van) het Baptisterium, de Basilica di Santa Maria dell`Asssunta uit de elfde eeuw, waar we speciale aandacht besteden aan de mozaïeken Maria Theotokos en het Laatste Oordeel.

Ten slotte bezoeken we de kerk van Santa Fosca die vooral bouwkundig interessant is.

Ospedale degli Incurabili

Na de lunch al fresco in Ristorante Villa 600 varen we terug naar Venetië. Om 16.30 uur worden we ontvangen door Sylvia Lunardon in het pas gerestaureerde Ospedale degli Incurabili aan de Zattere.

De gebouwen van het Ospedale degli Incurabili, het hospitaal voor de 'ongeneeslijken' - in dit geval syfilislijders – aan de Zattere deden vanaf 1819 eerst dienst als kazerne, later als tehuis voor jonge delinquenten.

De door Jacopo Sansovino ontworpen kapel met de ovale plattegrond ter bevordering van de akoestiek werd in 1821 verwoest. Tegenwoordig is de Accademia di Belli Arti, de Accademie voor schone kunsten, er in gevestigd.

De Fondamenta degli Incurabili uit het gelijknamige boek van Brodsky is in het straatnamenregister van Venetië niet te vinden. Er bestaat wel een Ponte degli Incurabili, de tweede brug voorbij de kerk van de Gesuati.

Concert door de Interpreti Veneziani

We besluiten de dag met een concert – aanvang 20.30 - van de Interpreti Veneziani in de kerk van San Vidal, Venetiaans voor Vitalis.

Op het programma staan naast – bijna onvermijdelijk – Le Quattro Stagioni van Antonio Vivaldi, twee concerten voor piano en strijkers, KV 107 van W. A. Mozart en BWV 1041 van J.S.Bach .

Illustratie

La gloria di San Vitale

Het grote – 445 x 214 cm - altaarstuk boven het hoofdaltaar La gloria di San Vitale, van de hand van Vittore Carpaccio, dateert uit 1514.

Vitalis van Ravenna, werd eind eerste, begin tweede eeuw, samen met zijn vrouw Valeria, levend verbrand.

De heilige te paard wordt omringd door, links, Jacobus de Meerdere en Johannes de Doper, en rechts zijn vrouw, de heilige Valeria, en de heilige Joris.

Op de loggia staan in het midden hun zonen, de heiligen gervasius en Protasius / Gervasio en Protasio – in de volksmond samengetrokken tot San Trovaso - omringd door de apostelen Andreas en Petrus.Bekijk het programma van zondag 26 maart