Venetiëreis

De reis naar Venetië is een jaarlijks hoogtepunt voor De Poorters.

U kunt zich vrijblijvend opgeven voor de reis van 2015.

Met de Poorters in Venetië

Marius en Lidwien Enthoven - Kolfschoten: Een persoonlijke impressie

Van 10 tot 17 oktober 2008 brachten dertien Poorters onder begeleiding van Jeanne van der Stappen-Heyvaert een bezoek aan Venetië.

Na een rustige vlucht van Schiphol naar het Venetiaanse vliegveld Marco Polo per watertaxi naar hotel Ala, een sfeervol hotel in een klein Palazzo aan de Campo Santa Maria del Giglio in de sestiere San Marco. Illustratie

Bij het passeren van de eilandjes in de Lagune doemt het fraaie profiel van de stad op uit het groenblauwe water en komen wij via smalle kanaaltjes op het Canal Grande met zijn prachtige gebouwen en paleizen, gondels en tragetto’s, die ons snel in de betoverende sfeer brengen van de Serenissima, deze unieke stad.

De gruppo leert elkaar kennen tijdens het diner in een lokaal restaurant; op de terugweg wordt de kwaliteit van de nachtrust verzekerd met een glaasje grappa of limoncello, waarvan er in de loop van de week nog vele zullen volgen.

Zaterdag bezoeken wij met inspirerende uitleg van Jeanne een vijftal kerken in verschillende wijken van de stad.
We beginnen met het kerkje van Santa Maria Mater Domini, gesierd met een schilderij van de meester Jacopo Robusti, beter bekend als Tintoretto (het ververtje).

In de San Giacomo dall’Orio maken wij kennis met het werk van Jacopo Negretti (bijgenaamd Palma il Giovane), Veronese en Lorenzo Lotto en bewonderen wij het prachtige houten plafond. Illustratie

De San Polo biedt ons de aangrijpend geschilderde kruisweg in 14 delen van Giandomenico Tiepolo en een mooi altaarstuk van zijn vader, Giambattista. Illustratie

In de enorme gotische kerk Santa Maria Gloriosa dei Frari hebben de franciscanen ondanks vele grafmonumenten en schilderijen het sobere karakter van hun orde goed tot uitdrukking gebracht.

Maar het is tegelijkertijd wel een schatkamer van 15e en 16e eeuwse schilderkunst met imposante werken van Titiaan, Giovanni Bellini, Bartolomeo en Alvise Vivarini en de beeldhouwer Donatello. IllustratieOp het eiland San Giorgio Maggiore bewonderen wij het serene interieur van de gelijknamige kerk, een magistraal bouwwerk, waarin ondermeer twee latere werken van Tintoretto, en genieten wij vanaf de campanile het overweldigende uitzicht over Venetië en de lagune, tot het geweld van de klokken ons om vijf uur dwingt af te dalen.

Goed moment voor een foto van de gruppo. Illustratie


Illustratie Zondag varen wij per vaporetto naar het eiland Torcello . Redelijk rustig. In een aangenaam najaarszonnetje bekijken wij de Basilica di Santa Maria Assunta met zijn fraaie mozaÏeken en schilderwerken uit de Venetiaans-Byzantijnse school van de 12e eeuw, en de kerk van Santa Fosca.

De lunch wordt genuttigd in een restaurant waarin zich ook een bruiloftsmaal voltrekt. De verleiding om een dansje te maken op de live muziek zou groot zijn geweest als die ons maar voldoende aangenaam in de oren had geklonken.

Illustratie p> Het visserseiland Burano mag niet worden gemist, er wordt nog met de hand kant gemaakt.

Na terugkomst in de stad zijn wij te gast bij de voorzitter van het Nederland Venetië Comité, Bernard Aikema, die ons de plannen voor nieuwe restauratie activiteiten vertelt; er is nog veel te doen! Het volgende project is de restauratie van de de beschilderde achterzijde van het grote altaarstuk in de Tarasiokapel.

Wij besluiten deze dag met een stijlvol concert door de Interpreti Veneziani in de overweldigende bovenzaal van de Scuola Grande di San Rocco.
Cellist Davide Amiado steelt de show met zijn spel en ietwat overmatige motoriek.

Maandag beginnen wij met een bezoek aan het Consorzio Venezia Nuova, waar ons de reeds in uitvoering genomen plannen voor de afsluiting van de lagune tegen hoog water en zeespiegelstijging uit de doeken worden gedaan. De slagvaardigheid van Berlusconi heeft hier in iedere geval een goed proces op gang gebracht.

Illustratie

Na een pittige wandeling bereiken wij het “juwelenkistje” uit de Renaissance, de Santa Maria dei Miracoli. Een kerkje om in te trouwen.

Illustratie

Samen op de foto, jammer dat Leo, de fotgraaf, ontbreekt.

Groter tegenstelling met de kerk van Santi Giovanni e Paolo, de dominicaanse tegenhanger van de eerder bezochte fransiscaner I Frari, is nauwelijks denkbaar.

In dit “pantheon” met 25 dogengraven nemen wij de uitdrukking van belangrijke schilderwerken van Lotto, Bellini, Piazetta en Paolo Veronese tot ons.

Illustratie Hoogtepunt van de dag is het bezoek aan “onze” San Zaccaria , met zijn mooi gerestaureerde gevel en de Sacra Conversazione van Bellini. In de Tarasiokapel, waar de Poorters al heel wat goede restauratiewerken hebben verricht, wacht ons allen een nieuwe opgave: de restauratie van de beschilderde achterzijde van het grote altaarstuk van Antonio Vivarini.

De Pastoor, don Carlo Seno, ontvangt ons ter afsluiting in de sacristie met een glaasje Prosecco en een onuitputtelijke schaal met koekjes waar niemand nee op durft te zeggen.

Illustratie

Dinsdag bezoeken wij de interessante glasblazerij van de familie Seguso op het eiland Murano. Beroemde glaskunstenaars met een eeuwenoude traditie, die nog steeds de prachtigste Venetiaanse luchters vervaardigen, maar ook moderne vormgeving in hun producten niet schuwen.


Illustratie

In de kerk van Santa Maria e Donato bewonderen wij Byzantijnse mozaïeken.


Illustratie

En maken we de klassieke klassefoto voor de prachtige apsis. Weer zonder de fotograaf.

In de middag genieten wij individueel van het bruisende leven van de Venetiaanse binnenstad, dat snel kan worden afgewisseld met de rust van de ontelbare zijstraatjes en pleintjes.

Illustratie Woensdag gaat de tocht naar het sestiere Castello, waar wij beginnen met een bezoek aan de Scuola Grande degli Schiavoni, met een speciaal oog voor de schilderijencyclus van Vittore Carpaccio over de patroonheiligen van de scuola Joris, Trifonius en Hiëronymus.

Daarna volgt de imposante Fondazione Querini Stampalia: een grote schilderijenverzameling en bibliotheek. Een museum dat alleszins de moeite waard is, met o.a. werken van Bellini, Tiepolo en Pietro Longhi ( jachtscènes).

Daarna korte bezoeken aan de Sala della musica in het Ospedale dei Derelitti (een oorspronkelijk weeshuis) en het Oratorio dei Crociferi, alwaar ons na het overwinnen van enige technische problemen met de beveiligings- en lichtinstallaties een reeks prachtige doeken van Palma il Giovane wordt getoond. Wij genieten hun aanblik vanaf de met bijdragen van de Poorters gerestaureerde houten banken.

In de tegenover gelegen Santa Maria Assunti, ook wel I Gesuiti genoemd, stuiten wij op indrukwekkend barok, met een overweldigend interieur, waarin de aanwezige werken van Titiaan en Tintoretto wat kleintjes overkomen.

's Avonds borrelen wij als gast van Donatella d'Asta in het prachtige Palazzo Mocenigo, ooit verblijfplaats van Lord Byron en de vrijdenkende monnik Giordano Bruno, maar vooral van de Mocenigo doges uit de 16e en 17e eeuw. Illustratie

In haar deel van het palazzo bevindt zich een prachtig vloermozaÏek uit 1788 met in verschillende marmertinten en lapis lazuli het rijk geornamenteerde familiewapen van de Moncenigo’s.

Donderdag, onze laatste, trekken wij naar de wijk Cannaregio. Wij bezoeken er het Laboratori della Misericordia, waar ons de kneepjes van het restauratiewerk en het daaraan ten grondslag liggende onderzoek worden getoond.

Illustratie

Vervolgens bezoeken wij de Madonna dell'Orto, met veel werken van Tintoretto.

Illustratie Wij verblijven in een wat mistige sfeer ( het weer slaat om) in deze zeer rustige wijk, lopen door het Ghetto met zijn indrukwekkende monument van de Litouwse kunstenaar Blatas ter nagedachtenis aan de Venetiaanse slachtoffers van de Holocaust en keren terug naar het centrum, waar ieder zijn persoonlijke memorabilia aan deze leerzame en verrijkende reis op eigen wijze aanvult.

Illustratie

In de avond zijn wij te gast op een afscheidsdiner bij oud-bestuurslid Joanita Green en haar echtgenoot Steven in hun smaakvol ingerichte appartement in een ander deel van het Palazzo Mocenigo. Dat is ook de gelegenheid om de waardering van de gruppo voor de enorme inzet en charmante begeleiding door Jeanne en haar echtgenoot Leo tot uitdrukking te brengen.

Illustratie

Vaarwel, Venetië, dank voor deze schitterende week!

Vrijdag: er is een landelijke staking van overheid en openbaar vervoer, alles een beetje ontregeld. Na een laatste voettocht langs schilderachtige kanaaltjes en liefelijke plaatsen nemen wij afscheid van deze parel van het Europese culturele erfgoed. Een met moeite gecharterde watertaxi brengt ons over de inmiddels woelige baren terug naar het vliegveld. Vaarwel, Venetië, dank voor deze schitterende week!

Marius & Lidwien Enthoven - Kolfschoten

Foto's: Marius Enthoven, Leo van der Stappen